Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Llocs d'interès

La vil·la romana dels reguers

Al terme de Puigverd d'Agramunt, prop de Castellnou d'Ossó es van trobar l'any 1961, arran d'uns treballs agrícoles, les restes d'uns mosaics policromats, pedres i tenalles del segle IV. El 1928, ja s'havien trobat en el mateix terreny restes d'ossos i tombes romanes.
El mosaic és una tècnica decorativa amb petites peces, anomenades tesel·les que omplen un espai, sigui de paviment o mural, formant dibuixos i formes. Els mosaics de Puigverd d'Agramunt juntament amb els d'Empúries, a Girona són els mosaics pavimentats més importants de Catalunya.
Com que la població tenia bones terres de conreu, el riu Sió i era prop de la l'antiga Iesso, Guissona a la via romana va determinar l'estada d'aquesta vil·la romana que es dedicava especialment a l'explotació agrícola.
Es van trobar tres mosaics policromats situats en tres habitacions diferents. Estaven decorats amb motius geomètrics, florals i animals. Hi havia referències d'un circ, un gladiador i un amfiteatre romà. Els colors predominants eren blanc, negre, vermell, blau i groc.

El castell

Situat a la part alta del poble, al costat de l'església fou testimoni dels diversos senyors que van tenir el domini del poble. Ja estava documentat l'any 1061 gràcies al testament de Pere Miró de Pons, senyor de Puigverd. Després de la seva mort va rebre l'herència Bernat Pere.castell.jpg
L'any 1985 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
La configuració dels carrers i la constant presència de muralles ens indiquen la importància que va tenir en èpoques passades. La muralla del poble està feta de pedra. Es conserva tota perquè hi ha cases al damunt. L'any 2003 es va reconstruir tota l'estructura de la muralla.