Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La vil·la romana dels reguers

Al terme de Puigverd d'Agramunt, prop de Castellnou d'Ossó es van trobar l'any 1961, arran d'uns treballs agrícoles, les restes d'uns mosaics policromats, pedres i tenalles del segle IV. El 1928, ja s'havien trobat en el mateix terreny restes d'ossos i tombes romanes.
El mosaic és una tècnica decorativa amb petites peces, anomenades tesel·les que omplen un espai, sigui de paviment o mural, formant dibuixos i formes. Els mosaics de Puigverd d'Agramunt juntament amb els d'Empúries, a Girona són els mosaics pavimentats més importants de Catalunya.
Com que la població tenia bones terres de conreu, el riu Sió i era prop de la l'antiga Iesso, Guissona a la via romana va determinar l'estada d'aquesta vil·la romana que es dedicava especialment a l'explotació agrícola.
Es van trobar tres mosaics policromats situats en tres habitacions diferents. Estaven decorats amb motius geomètrics, florals i animals. Hi havia referències d'un circ, un gladiador i un amfiteatre romà. Els colors predominants eren blanc, negre, vermell, blau i groc.